Lier, sletter og bakker farges lilla. Vakkert rett og slett!
Vi kjøper røsslyng i mengder, fra blomsterbutikker og dagligvare – pynter både hjem og gravsted. Men visste du at den viltvoksende arten som farger naturen lilla er spiselig?
Den er nok mest brukt tørket som te – det var også min plan denne høsten.
Dro ut med kurv og poser, skulle det lages te av denne, måtte det litt mengder til.
Jeg er så heldig å bo slik til at veien ut i naturen er kort. Bakkene ved foten av fjellet Tyven, fargelegges hver høst dyp lilla. Tre minutters gange hjemmefra, så kan jeg begynne å høste.
Når jeg sanket ble jeg skikkelig klebrig på hendene av nektar og en kraftig duft av honning kilte i nesen. Tanken slo meg – dette måtte da kunne brukes til noe annet enn te?
Jeg måtte jo prøve – plukket med meg et par dl blomster og stimet rett inn på kjøkkenet.
Tok utgangspunkt i oppskrifta på rødkløvergelé – tilsatte tilsvarende mengde vann og sitronsyre, gav det et lite oppkok og satte til side for å trekke.
Etter en time silte jeg av blomstene og tilsatte sukker – halvparten av væskemengde. Nytt oppkok. Resultatet ble rett og slett nydelig. Fargen ble lekker rød – og smaken! Ikke floral som geitrams – der må jeg faktisk dempe blomstersmaken med bringebær. Honningsmaken fra røsslyng var ikke til å ta feil av. Fikk helt klare assosiasjoner til lynghonning! Denne kunne jeg bruke helt naturell!
Akkurat det elsker jeg!
Helt uaktuelt å lage bare te av denne! Det ble både te, saft og gelé!
For de av dere som er ute etter medisinske effekter, er nok te den beste løsningen. Koking tar nok knekken på mange spennende virkestoffer (uten at jeg vet dette sikkert) men smaken du får er verdt det! Jeg er som tidligere nevnt først og fremst ute etter smak.
Får innimellom litt pepper vedr sukkermengde, men dette er nå engang min måte å gjøre det på. Kall meg gjerne «karbodronning» – for jeg elsker søtt! Det vises nok godt her inne på nettsiden.
Jeg legger ut oppskrifter som er ment som inspirasjon. Om du ønsker å bruke annen søtning eller mindre sukker – det er ditt valg. Det viktige er at du bruker det vi har i naturen.
Her finner du oppskrift på gelé: Røsslynggelé
Når det gjelder te – er det kun tørking som gjelder.
Comments
Hvor mye grønt tolereres når du skal lage gelè? Har endelig bestemt meg for at det er gulaks som vokser her hos meg. Desverre er den nå brun. Kan den benyttes da?
Med grønt, mener du blader fra røsslyng? Isåfall tåles det endel. Bladene tilfører litt bitterhet, noe som ikke er problematisk om det er litt. Gulaks er best å bruke når den er blitt gul og tørr 😊