Te av geitrams

Geitramste

Dette har blitt min favorittdrikk når jeg skal ha noe annet enn kaffe. Jeg blander den gjerne med geitramsblomst og røsslyng. Når guttene her hjemme får velge te, er dette også deres førstevalg. Den smaker som sort te, enkelte sammenligner den med engelsk frokost-te. Den er koffeinfri, så det går fint å nyte denne sent på kvelden også.

I 2020 skrev jeg mitt første innlegg der jeg tok for meg te. Lærte litt om nye metoder og testet de ut med godt resultat. Innlegget kan du lese her: Te

Jeg høster oftest blader til te samtidig som jeg høster blomst til saft, sirup og eddik. Bladene blir da med hjem til fermentering. Med andre ord er det kun stilken som er igjen, når jeg er ferdig å høste av en plante. Det enkleste er å klippe stilken, ta den med hjem og raspe av blader og blomst der. Stilken får plass i komposten. Kommer jeg over et område med mye geitrams før blomstring, går jeg ikke forbi da heller, for jeg bruker mye te gjennom vinteren.

Er du ute etter medisinske egenskaper fra planten, er det anbefalt å høste når planten er ung, før den blomstrer. Se lenke til urtekilden under eksterne ressurser om du vil lese mer om det.

Etter mitt første innlegg om te i 2020, har jeg lært mye nytt takket være diskusjonsgrupper på Facebook, der flere har kommet med innspill og tips. Nå har jeg funnet min måte å gjøre det på, som gir en nydelig, smakfull te. Du vil ikke angre om du våger å prøve.


Geitrams
Geitrams i blomst, vakkert!


Dette blir mer en fremgangsmåte, for jeg bruker ikke eksakte mål her. Jeg benytter plast når jeg fermenterer. Om du ikke ønsker å gjøre det, kan du pakke bladene tett i tett i et glass med lokk og la de fermentere slik. Metoden vil ellers være den samme.

Du trenger:

  • Geitramsblader
  • Fryseboks
  • Vacuumposer – evt store glass med lokk
  • Vacuumpakkemaskin
  • Mattørker/dehydrator eller stekeovn med varmluftfunksjon

Fremgangsmåte:

Legg bladene i en pose i fryseren over natten. Dette sprenger cellestrukturen slik at du slipper å rulle og kna bladene.

Når bladene er helt frosne tar du de ut og lar de tine litt i romtemperatur.

Legg bladene i en vacuumpose og vakumer med maskinen. Sørg for at all luft er ute før du forsegler posen.



Legg nå bladene til fermentering i romtemperatur. Om jeg har de liggende på kjøkkenet, er dette en prosess som tar ca 10 dager. Ligger de varmere, som f.eks et bad vil jeg si ca 5-7 dager. Du vil se at bladene skifter farge fra friskt grønn, til olivengrønn og deretter gradvis mørkere.

Nå skal posen åpnes og bladene taes ut for tørking. Ikke få hetta, for det lukter ikke godt! På dette stadiet vil jeg si det lukter silo. Bladene vil også være klissete.

Spre bladene utover et stekebrett om du tørker i stekeovn. Har du mattørker fordeler du bladene på brettene til denne.



Tørk bladene til de er helt knusk tørre. Om du kun er ute etter smak kan du tørke på høy temperatur, jeg tørker på 70 grader.

Med disse tørre bladene kan du nå brygge te om du ønsker. Dette er den originale Ivan chai. Jeg anbefaler deg å teste den! Men jeg tar den ett steg videre.

Rist de tørre bladene i stekovnen på 150 grader i 15 min. Dette løfter smaken enda mer – jeg lover!

Vær bare obs på at det ryker fælt når du åpner ovnsdøra – her slo røykvarsleren ut første gang – vi har seriekoblet varsler så hele huset sto på hodet for å få stoppet det hele.

Nå er teen klar til bruk. Den skal lukte som te, frisk og fruktig.



Om du ønsker å bevare medisinsk effekt i teen, ville jeg valgt å tørke de på 40 grader og la være å riste de i ovnen. Dette da jeg tror at høy temperatur tar knekken på de medisinske virkestoffene. Jeg presiserer at dette er noe jeg ikke vet helt sikkert.

Bildene over er alle med kortere fermenteringstid enn det jeg oppgir i fremgangsmåten. Dette da jeg har testet ulike fermenteringstider i vinter og glemt å ta bilder. Om du fermenterer like lenge som meg, vil bladene være mye mørkere når du tar de ut for tørking.

Det er til syvende og sist en smakssak, prøv deg fram til din måte å gjøre det på. Det er ikke mye jobb med denne metoden, det er bare fermenteringen som tar tid. Jeg startet med to dagers fermentering og er nå oppe i 10.

Håper du blir inspirert til å prøve. Du kan gå igang allerede før geitramsen blomstrer. Lurer du på noe, må du gjerne spørre i kommentarfeltet.

Lykke til!


Geitramste
Geitramste fermentert i 10 dager, ferdig ristet og knust.Toppet med tørket geitramsblomst og knopp.
Nydelig godt!


Comments

  1. LENA

    Heisan .
    Kan man lage te av Geitrams som ikke er “ny skudd” spørr siden vi har mye geitrams i nærområdet,men fant denne oppskriften nå mnd 8 og har lyst til å prøve 🙂(bor i nordnorge)

    1. Sissel

      Hei! Det kan du. Når jeg høster blomst til saft og gelé, klipper jeg hele planten og rasper blomst i en kurv, blader i en annen.
      Blader som benyttes etter at planten blomstrer inneholder mer bitterstoffer, men det liker jeg. Bruker du blader før den blomstrer, får du en mildere te 😊

  2. Britt-Guri Kvalberg

    Det blir spennende å prøve din fremgangsmåte! Jeg prøvde meg med en zip-lock pose, men den klarte ikke å holde tett. Lurt med frysing da det er et styr å knuse/kna så mye blader. Blir det mer smak når du rister bladene? Mvh Britt-Guri

  3. Karin

    Tusen tack för receptet! Jag har testat att fermentera mjölkört ett otal gånger, men det har aldrig blivit bra. Men dina tips om att frysa bladen istället för att rulla dem och att rosta bladen i ugnen istället för i en stekpanna gjorde susen :). Stort tack även för alla andra recept och inspiration du har på dina sidor!

    1. Sissel

      Takk for flott tilbakemelding! ❤️
      Jeg har prøvd ulike metoder, denne er min favoritt. Mine kunder foretrekker også teen laget på denne metoden. Den smaker skikkelig te 😊 det vil fylles på etterhvert med ulike oppskrifter.

Spørsmål eller synspunkter - jeg høre gjerne fra deg.