Bjørkeskudd

Bjørkeskudd

Tiden er nå, om du har lyst å prøve denne smaksrike bomben. Museørene på bjørka smaker best når de nylig har sprunget ut og er klissete av kvae. Når løvet har sprunget helt ut blir de veldig bitre.

Jeg har laget salt av helt utsprunget bjørkeløv og det fungerer helt utmerket til reinsdyrsteik. Bitterheten er i grunn en helt perfekt match til smakfullt kjøtt av okserein.

Når du høster bjørkeskudd er det viktig å plukke litt her og litt der, dette for å unngå å skade bjørka. Jeg foretrekker å høste skuddene når det regner. Tror faktisk at det er den eneste sankesituasjonen der jeg foretrekker regn. Hvorfor? Jo – kvae/harpiks er noe skikkelig kliss og det er bjørkeskuddene dekket av. Det henger seg fast i både fingre og hansker, vil liksom ikke ned i bøtta. Har ikke tall på alle gangene hendene mine har sett ut som et levende bjørketre. Regnet gjør det hele lettere, det er bare å plukke og slippe det dit det skal.


Bjørkeskudd
Nyplukkede bjørkeskudd.


Bjørk med heksekoster, også kalt vanris.

På sanketur i fjor, ramlet jeg over dette treet. Det hadde mange av disse, som ved første øyekast kan se ut som fuglereder.

På nært hold kunne jeg se at hvert “rede” faktisk var en samling av mange kvister, som alle hadde samme utspring.

Vel hjemme måtte selvfølgelig dette utforskes. Litt googling og leting så fant jeg mange artikler om temaet.

Kjært barn har mange navn: heksekost, huldrekost, huldrelime og marekost er noen av navnene som går igjen.

Men å kalle dette for et kjært barn blir helt galt, for det er egentlig en sopp som snylter på bjørk. Den lager rett og slett misdannelser og utvekster på bjørka.

Det er endel overtro knyttet til heksekostene. Det ble sagt at å henge opp en slik over båsen til kua, skulle hindre heksa i å komme til for å stjele fløten i melka. For å hindre heksa i å komme seg inn i hjemmet, ble trappa feid med en heksekost. Som ekstra beskyttelse, ble den hengt over døra, for å stanse utysket.

kilde: http://www.urnatur.no/heksekost-taphrina-betulina


Det blir med litt rusk og rask hjem når dette sankes, men en kjapp skylling funker som bare det.

Vel hjemme er det på tide å bestemme hva du vil bruke godsakene til. Bruksområdene er mange: te, krydder, salt, sirup, saft, drops, karameller (de har jeg alle prøvd med større og mindre hell) eddik, olje, sukker, øl og dram (ikke utprøvd enda)

Her i huset har vi to favoritter: bjørkesalt og bjørkesirup – ja jeg lager sirup av denne også, men den kan ikke sammenlignes med den som vi lager av bjørkesevje. Når sirup som er laget av bjørkeskudd lander på tunga, havner du mentalt rett ut i skogen. Både salt og sirup har mange bruksområder og smaker veldig godt!

Jeg har prøvd to måter å lage bjørkesalt på. En der bjørkeskuddene kjøres sammen med havsalt og olje i foodprossessor. Det ble tørket i stekovnen på ca 60 grader over natten. Resultatet ble noe som liknet smaragdgrønt flaksalt, rett og slett vakkert. Problemet oppsto 6 mnd senere, da saltet harsknet. Jeg måtte jo oppbevare det framme på kjøkkenbenken, for å nyte det vakre synet av bittesmå smaragder i en åpen krukke – og for at de som kom ramlende innom på besøk skulle se det selvfølgelig. Selvskryt er aldri en god idè – å oppbevare olje i lys og luft, er å be om trøbbel. Om jeg skulle prøve det samme igjen, vil det bli en bitteliten porsjon som kan stå som fingersalt på bordet. Akk så vakkert….

Den andre måten er heelt lik den første, jeg bare utelater olje. Resultatet blir matt grønn. Smaker helt vilt bokstavlig talt!

Oppskrift på bjørkesalt finner du her https://jakobines.com/bjorkesalt/

Når reinsdyrsteika eller finnbiffen skal på middagsbordet, trenger jeg i grunn ikke så mye annet enn dette saltet og selvfølgelig pepper.



Denne damen er fryktelig glad i sukker. Det ser du tydelig på oppskriftene som så langt er lagt ut. Det vil endre seg – jeg lover – men denne slipper ikke unna. Den er altfor god til å ikke deles: nemlig sirup av bjørkeskudd.

Jeg legger nyplukkede bjørkeskudd i en kjele, fyller på med vann til det dekker skuddene. Tilsett saft fra sitron og gi et lite oppkok. Dette skal stå og trekke. Ofte står det over natten her i huset, for sankedagene blir lange og tilberedning starter ofte på sene kvelder og netter. Men den bør iallfall stå og trekke i en time.

Nå er det bare å sile væsken i fra. Tilsett sukker etter hvor mye uttrekk du får når den er ferdig silt. Mye sukker gir kortere koketid og lys sirup, mindre sukkermengde gir kraftigere smak, litt lengre koketid og mørkere sirup. Jeg foretrekker den siste.

Oppskrift på bjørkesirup finner du her https://jakobines.com/bjorkesirup/


Sirup av bjørkeskudd
Sirup av bjørkeskudd, med deilige vaniljefrø.


Spørsmål eller synspunkter - jeg høre gjerne fra deg.