Bjørkesevje – bruksområder


Hva kan du bruke bjørkesevje til? Sirup er nok det som er mest velkjent. En tidkrevende prosess men vel verdt tiden, for sluttproduktet blir veldig bra!

Jeg koker i en kjele som er 40cm i diameter. Den rommer ca 3 l. Når det har fordampet ned til ca det halve, fyller jeg på ny sevje. Slik fortsetter jeg til jeg har fylt på 10-12 liter. Må skumme godt av underveis, for det blir litt grums. Når den begynner å bli gylden (se bilde over) heller jeg det over i en mindre kjele, for å ha kontroll. Nå kan det også være lurt å sile det gjennom et klede, for å sikre at sirupen blir helt klar.

Sukkeret i bjørkesevja svis lett, så på dette stadiet må det passes godt på! Klok av skade kan du kanskje si. Jeg har bare i år kokt tørr to runder – 20 liter ødelagt. Lite lurt å gjøre andre ting nå.

Når innholdet i kjelen begynner å likne på gylden cognac, senker jeg temperaturen. Nå får det stå og småsyde og dampe ned til riktig konsistens.

For å sjekke om den er ferdig, legger jeg litt sirup på en tallerken, lar den avkjøle noen sekunder, for så å trekke skjeen gjennom sirupen. Om den ikke flyter sammen, er den ferdig (se bilde over)

Kokinga som du ser bilder fra tok en plass mellom 3 og 4 timer. I fjor kokte jeg like mange liter og brukte 12!! timer. Kjelen som da var i bruk var smal og høy. Lav, vid kjele er tingen.


Du kan også drikke bjørkesevje rett fra treet. Helst iskald! Det smaker helt annerledes enn forventet. Hadde en forestilling om at det ville smake omtrent det samme som lukten av bjørkeskog… må le litt når jeg tenker på det nå. Det smaker som friskt kildevann, med en anelse sødme.

Nytappet bjørkesevje rett fra treet

Jeg er glad i kullsyrevann, så det måtte selvfølgelig prøves. Fylte opp en flaske med sevje og inn i kullsyremaskinen. Knallgodt! Vi blir å kalle det bjørkebrus.

Sjekk ut denne siden https://brattvoll.no/om-oss-og-garden/bjorkesevje/

De lager b.l.a et produkt de kaller Betula. Det er nettopp sevje tilsatt kullsyre. Nå har jeg mange flasker som står til lagring i kjelleren, etter en idé fra denne siden.

Bjørkebrus til lagring. Åpnes om et par mnd.


Fermentering er også en spennende måte å ta vare på bjørkesevja. Bentes fermentering inspirerte meg til å prøve det i år.

Turte ikke lage så mye, det ble med ett 2 liters glass. Nå står det lagret på flaske og skal smakes på senere i sommer. Har frosset ned en god del sevje, så om den fermenterte drikken faller i smak, skal jeg lage mer av den. En veldig spennende prosess. Lager ett nytt innlegg om det senere, dersom jeg prøver igjen. Om du har lyst å lese mer om fermentering nå, finner du siden her:

https://fermentering.com/blogg/2017/4/4/tappe-og-fermentere-bjrkesevje

Fermentering av bjørkesevje. Bygg og tørkede fiken sammen med sevje.

Sevje brukt i gjærbakst er en innertier. Sukkeret i sevja gir god næring til gjæra, baksten blir både luftig og saftig! Du kan bruke bare sevje, eller erstatte litt av væsken med sevje. Prøv deg fram til din måte å gjøre det på.

Spørsmål eller synspunkter - jeg høre gjerne fra deg.