Kjelleren på hytta var full av greier etter de siste dagene ute på tokt. Rabarbra, mjødurtskudd, gressløk, kongler, granskudd m.m. Nå måtte plantene bli tatt vare på, før de ble ødelagt.
Gressløken var grei, den ble til mange flasker deilig olje – kjempefine julegaver, for de holder seg godt på sterile flasker, mørkt og kjølig. Brukte selvfølgelig olje med god holdbarhetsdato.
Furukongler har jeg bare lest bittelitt om, oppskriften på is fant jeg ikke igjen, så jeg måtte finne på noe annet. Det ble til at noen kongler ble lagt på glass sammen med olje, der skal de få stå iallfall en mnd før jeg smaker. Tenker det kan bli en spennende smak som kan benyttes i viltretter og kanskje i en salat.
Det jeg hadde igjen av kongler ble syltet sammen med hel pepper og rødløk. Jeg har vært borti at det syltes ferske grankongler – de grønne – kanskje det fungerer på disse også?! Skal smake på de om noen dager.
Kongler har jeg tidligere kun brukt til dekor og da de brune, tørre. Som barn i Valdres, lekte jeg at de var dyr, de kunne være både kyr, sauer og geiter. Derfor er det litt fremmed at dette kan brukes som mat også for oss tobeinte.
Rabarbra og mjødurtskudd ble kokt til saus/sirup. Tenker jeg bruker den til ulike desserter. Den er også god å blande ut med vann og drikke som saft. Sikkert nydelig om den tilsettes kullsyre også. Kanskje fryse den inn til sorbet?
Så var det granskuddene sin tur – og her gikk jeg vel litt amok.
Jeg har en lei tendens til å ta av på kjøkkenet. Du ser ikke bord og benker når det står på som verst, for jeg gjør jo femten ting samtidig!
Når slike dager er omme sjangler jeg nesten til sengs, det er ikke uvanlig at det går 10-12 timer i strekk, når det skal eksperimenteres.
Av ca 5 liter granskudd lagde jeg: sirup, syltede granskudd – 3 typer – noe ble lagt på eddik for å teste. Jeg bruker mye eddik i dressinger så denne kan kanskje bli litt spennende. En liten flaske ble fylt med granskudd og olje, for å sjekke hvor mye smak det kan bli av det.
Såå, når jeg holdt på med dette siste, bestemte jeg meg for å prøve å lage granskuddolje på samme måte som jeg lager gressløkolje.
Fargen ble utrolig kul, smaken forbauset meg, for den minnet meg umiddelbart om mild rosmarin. Det betyr igjen at bruksområdene ble utvidet. Denne skal jeg teste både til lam og ovnstekte poteter. Foccachia lagde jeg i dag. Dyttet nedi masse soltørket tomat, ringlet over denne oljen og drysset over litt bjørkesalt. Det ble litt mer enn en liten smaksprøve, både på gjestene og meg!
Oppskrift finner du her https://jakobines.com/granskuddolje/
Sjekk den fargen!
Jo raskere du kjøler den ned, jo skarpere farge beholder du.
Andre runde som jeg lagde av denne, ble mye mørkere, mer olivengrønn. Porsjonen var større og det gikk lengre tid å sile av.
Når jeg nå har fått tak i granskudd, må jeg jo lage sirup. Den har jeg hørt så mye om. Smaken skal være vidunderlig og bruksområdene er mange.
I fjor når jeg ikke fikk tak i granskudd, testet jeg ut å bruke einerskudd i stedet. Stor ble forbauselsen i år når sirupen ble kokt, for fargen ble helt likedan! Enn smaken? Det smaker svært likt! Kanskje einersirup har en litt skarpere snert, men den har definitivt like mange brukområder som gran.
Så bor du slik som jeg gjør, lite gran men mye einer. Prøv å lag deg einersirup i stedet. Anbefales!
Oppskrift finner du her https://jakobines.com/granskuddsirup-eller-einersirup/
Granskuddsirup. Einersirup. Granskudd. Einerskudd.
I skrivende stund tenker jeg at urtesmør med granskudd må jo bli veldig bra? Må ut på ny ekspedisjon!
Nam!!