Mjødurt

Mjødurtblomst

Det dufter mye inni “mjødurtskogen” og blomstene har ofte besøk av mange innsekter. Du ser de forsyne seg av godsakene som blomsten har å by på med litt dovne bevegelser. Ingen insekter beveger seg kjapt når mjødurt nytes.

I fjor sommer hadde jeg sanket masse blomster og skulle plukke bort rusk og rask. Arbeidet ble gjort utendørs og lukten fra blomstene tiltrakk seg endel fluer. De kom flyvende i full fart, svært så ivrige i tjenesten.

I det de landet på blomsten skjedde det noe: bevegelsene ble treige, det kunne se ut som alt gikk i sakte film. Jeg prøvde å vifte de bort, det funket ikke. Syntes egentlig ikke at de var så veldig hyggelig selskap, bare irriterende, så når vifting ikke fungerte gikk jeg litt hardere til verks – jeg dyttet på de for å få de til å lette. De fløy saaakte avgårde og landet like i nærheten. Det kunne se ut som de hadde problemer med å fly, akkurat som om de var ruset på ett eller annet. Hva dette skyldes vet jeg ikke, men jeg holder en knapp på salisylsyre. Planten inneholder mye av det. Om en av mine lesere vet noe sikkert om dette blir jeg glad om du kan skrive litt om det i kommentarfeltet. Det hadde vært spennende å vite.


Mjødurt i blomst

Du har garantert sett den. På fuktig skogbunn, langs bekkefar og ikke minst nede i ei fuktig veigrøft.


Skuddene som kommer først om våren, er skarpt grønne med mørk rød stilk. De er ettertraktet til bla. saft, sirup, gelé, te og ulike desserter. Når du knekker av ett skudd – lukt på den – hva lukter det? Jeg kjenner noter av vanilje, kanel og eple, samt en eller annen parfyme jeg ikke klarer å plassere.

Oppskrift på saft finner du her https://jakobines.com/saft-av-mjodurtskudd/

Oppskrift på søt eddik finner du her https://jakobines.com/sot-eddik-av-mjodurt/


Mjødurtskudd rød stilk og knall grønne blader.


Om du skal lage te av planten som du vil ha utover høst og vinter, bør skuddene tørkes først. Knus de og ha de deretter på et tett glass for å bevare smak. Den er super å blande med andre ville vekster til din egen teblanding. Har også prøvd å gjære/fermentere mjødurtblader, les mer her https://jakobines.com/te/

Saft, sirup og gelè lages alle fra samme utgangspunkt: ha mjødurtskudd, vann, sitronsyre/sitron evt krydder i en kjele. Kok opp og la stå og trekke i minst en time. Sil av væsken og tilsett sukker etter smak.

I forrige uke ramlet jeg over mjødurtskudd under et vindu på jobb (jeg jobber på kjøkkenet i en barnehage) Da lagde jeg litt saft ved å småkoke skuddene 15-20 min, for så å sile av. Ble veldig bra, så det fungerer også utmerket. Jeg synes bare at det er mer lettvint å koke opp og sette til side.

Blomsten kan du også lage saft av. Deilig eddik kan trylles fram på denne måten: legg blomst og blader på et glass sammen med eddik, la stå og trekke til den har den smaken du ønsker. Min eddik står og trekker i ca 1 mnd. Om du i tillegg koker den inn med sukker etter endt trekking, får du nydelig søt eddik som passer like godt på salat som is.

Jeg tørker det meste av blomstene. Når stekeovnen står og durer på varmluft, sprer det seg en deilig duft av mandelessens i kjøkkenet. Etter endt tørking males det opp til et pulver med mye god smak.

Bruk det forsiktig, for det kan lett dominere retten om du tar oppi litt for mye. Mjødurt kalles ofte for vår egen vanilje. Om du bytter ut vaniljesukker med mjødurt – halvèr mengden! Tips: Kjør litt pulver sammen med sukker og du har laget ditt eget mjødurtsukker som er lettere å dosere i søte retter.


Mjødurtblomst klar til tørking


Tips til fine plasser å lete etter mjødurt i Hammerfest: Jansvannet, Nissenskogen – langs elva. Jeg finner den også inne i Neverfjord, på Skaidi og i Olderfjord.

NB! Om du bruker blodfortynnende eller er overfølsom for salisylsyre, skal du utvise forsiktighet med denne.

Spørsmål eller synspunkter - jeg høre gjerne fra deg.