Fjæra har mange godsaker

Skudd av kvassdå

Noen stopp ble det på vei innover til Sennaland. Flere skatter fant jeg på min vei. Vi har utrolig mye godt nede i fjærsteinan. Noe har jeg prøvd og noe er helt nytt. Lærer mye om dette på kurset jeg tar, så jeg tar med noe av det jeg ramler over på mine turer som jeg er sikker på.

Planten under er Skjørbuksurt, fant den innimellom steiner, ganske langt nede i fjæra. Både blomst og blader er spiselige. I kjent stil knasker jeg i meg smaksprøver, når jeg ramler over noe nytt. Lukter på den først. Denne lukter litt søtt – honning kanskje? Bladene er kjøttfulle og smaker ikke så mye, men se på de da – hjerteform – og noen har nydelige tegninger på. Flott blikkfang på en forrett kanskje? Blomsten synes jeg smaker som karse, bare mildere. Artig innslag i salaten.



Neste ut er Kvassdå en spiselig urt som er en liten kilde til frustrasjon. På tur med sopp-og nyttevekstforeningen lærte jeg at den var spiselig. Den dagen knasket jeg sikkert i meg en salatbolle med disse skudden, for de smaker knall godt! Krydder, mild reddik. Jeg gikk og funderte på hvordan jeg kunne bruke den i mat.

Så kommer jeg hjem og begynner å lete etter mer info om denne. Det er her frustrasjonen kommer inn: Det eneste jeg finner er botanisk beskrivelse og hvordan den best kan bekjempes. I plantevernleksikonet står den oppført som skadegjører. Jeg finner INGENTING om den spiselige delen. Hjelp? kan noen fortelle meg hvor jeg kan finne det?? Noe må da finnes? En slik godsak kan da ikke gå under radaren på gastronomene her i landet?

Under ser du et bilde jeg har tatt av årets skudd i fjæra og en tegning lånt fra Gyldendals store nordiske flora.



Fjærasauløk

Fjæresauløk. Både blomst og blader er spiselige. Smaker som koriander.

Når jeg satte tennene i bladene første gang, tenkte jeg på sukkererter. Konsistensen er nesten den samme. Så smeller koriandersmaken inn. Helt rart å stå nede i fjærsteinan å knaske på det.

Neste gang jeg lager en asiatisk-inspirert rett, skal denne testes ut. En sterk saus med ingefær, chili og hvitløk skal få følge med denne i stedet for koriander.

Denne planten skal varmebehandles før bruk, da den inneholder et stoff som kan omdannes til blåsyre i kroppen. Linfrø f.eks inneholder det samme stoffet.


Spørsmål eller synspunkter - jeg høre gjerne fra deg.