Multemyra står kvit og lekker, med løfter om deilige bær. Jeg har passert slike steder hvert eneste år og gledet meg til høsten, når myra lyser i rødt og orange.
Lørdag 6. Juni var jeg med Porsanger Sopp – og Nyttevekstforening ut på tur. Det skulle finnes plante-, dyre- og sopparter. Disse skulle registreres i artsdatabanken. En årlig hendelse i hele landet.
Her lærte jeg om multeblomten av flotte mennesker som gjerne deler av sin kunnskap.
Mange ganger har jeg studert den lille, vakre blomsten som står der litt trassig i røff natur. Det er hann – og hunnblomst på multemyra, men hvordan vite hva som er hva?
Hvorfor vil du vite det? Betyr det noe? JA! Det er bare hunnblomsten som blir til bær.
På Veidnes, dit turen gikk i går passerte vi ei multemyr. En av de andre tok bilder av blomstene og kommenterte at det var en hannblomst.
Nysgjerrigpetra våknet og jeg begynte selv å lete. På avstand er de like, men i zoomen på kameraet var de svært så ulike. Hver gang jeg trodde jeg hadde funnet en hunnblomst, var det feil. Dette var vanskelig!
En annen tanke sankehodet konkluderte med, var at på denne myra ble kunne det da ikke bli noe bær?!
Jeg la ut to bilder på Facebooksiden til Ville vekster i Finnmark. En ho og en han, side om side, for jeg fant til slutt! Jeg tror jeg zoomet inn 100 blomster, før jeg fant ei ho.
Dette innlegget førte til flere kommentarer. Legger ut to av de her, for de gjorde iallfall meg mye klokere på den mystiske multedronninga.
«Sissel Frønning, du har helt rett! Hunnblomsten har ganske tydelige fruktemner, – når du først vet hva du skal se etter 😉
Og riktig som …………………. sier, hannblomstene kommer først, så om man ser etter begge tidlig i sesongen (rett etter blomstring), kan det hende du bare finner en type»
En annen kommenterte også: «Ja, og så er det viktig at alle fruktemnene blir pollinert, ellers får vi de rare multene med bare noen få segment som har “modnet”. Resten av segmentene har ikke blitt pollinert.
Vi ser samme fenomen på jordbæra, hvor man får rare fasonger med deler av bæra ser ut som om den har skrumpet inn. Det er også fordi ikke alle frøene ble pollinert»
Tusen takk for spennende lærdom!!
Det de på fagspråket kaller fruktemner, synes jeg ser ut som en knøttliten grønn multe inni der. Se på bildet av hunnblomsten en gang til. Er ikke du også litt enig?