Hadde et oppdrag langs strendene på tur ut, så meninga var å starte ganske tidlig på morran. Det skar seg kan du si, våknet 20 min etter at guttene skulle plukkes opp. Den følelsen når du forsover deg er ikke noen grei måte å starte dagen på. Trodde jeg takla det greit helt til en av guttene kommenterte tørt: “e dokker ikke helt på plass i dag?” Ikke så rart i grunn, telefonen var glemt hjemme og yngsteprinsen i huset måtte betale for mamms på butikken.
Men alt ble bra når vi kom oss avgårde. Takk for mobilnett, ellers hadde sikkert guttan blidd gal – normalt tempo til tider, mye saktekjøring og bråstopp: Ut av bilen, røske opp noe fra grøftekanten, lukte, smake og ta noen bilder.
Jeg registrerte noen hoderystende bevegelser i baksetet innimellom. Så egentlig galskapen da, men hva skal et stakkars sankehjerte gjøre da når feberen har satt seg? Jeg bare må!
Vil bare påpeke, jeg sanker ikke vekster til mat langs E6. Alt for mye trafikk og forurensing. Men heldigvis er fylket vårt stort og vi har masse ren natur å forsyne oss av. Men det er lett å finne fotomotiv der, når man fyker rundt omkring.
Mitt første stopp ble i Repparfjorden, like før Skaidi. Der fant jeg disse. Har lært om strutseving i vår. Det ble litt bråstopp når disse fanget oppmerksomheten min i sidesynet. kunne det være? Ja!
Ble vel så hoppende glad som et sankehjerte kan bli, når noe nytt oppdages! Sporebæreren fra i fjor som du ser på bildet i midten under, gjorde meg sikker på at dette var strutseving. Egentlig ganske overrasket over at den brune “fjæra” sto sånn, skulle tro snøen hadde presset den ned.
Stilken er glatt og har ingen brune skjell. Det som sankes er det du ser på bildet til venstre. Små “sneglehus” max 15 cm høye. Plukk kun en tredjedel fra hver plante.
Strutseving er svært populære i USA b.l.a. Jeg fant mange fine videosnutter på youtube om sanking og tilberedning. En favoritt som gikk igjen var forvelling først, så steking i smør. Kanskje dypping i tempurarøre og frityrsteking er noe å prøve her?
Hoppet inn i bilen og kjørte videre. Passerte Skaidi og fortsatte opp mot Hatter. Fra frodige, grønne Repparfjord til snødekt landskap der trærne fortsatt var kledd i vinterdrakt. Men der – på en liten utkjørsel stakk det opp noe rødbrunt – Geitrams.
Trolig har du hørt at vi kan lage saft av blomstene som kommer litt senere. Kanskje du har prøvd også? Bladene og blomstene kan tørkes og brukes til te. Blomstene er flott som dekor i salat og på desserter.
Skuddene som er avbildet over kan brukes som grønnsak. De kan gjerne være litt større, da plukker du bort de nederste bladene. Så lenge stilken knepper lett av og virker sprø, er den god å spise. De lengste jeg har plukket var vel rundt 30 cm høye. Rå geitrams pakket i pose lukter litt fruktig, når du åpner posen. Jeg steker de i meierismør, drysser på litt salt og pepper og en liten skvis sitron. Knallgodt bare sånn. Topp den gjerne med litt parmesan om du liker det. Mange sier den minner om asparges i smak og konsistens. Anbefaler deg å prøve.
Kostet videre utover mot Repvåg, hadde ei lita øy som skulle besøkes. Flatt hav, perfekte forhold. Ble ført med båt utover og gikk rolig i land. Beveget meg hurtig bort fra hekkeområdet til fuglene. Der åpenbarte det seg et vakkert syn:
Denne bare nyter jeg synet av. De gule bukettene av Rosenrot kan ta pusten fra hvem som helst. Inuittene brukte den som grønnsak og roten skal være god for mange plager. Sjekk ut artikkel om Rosenrot hos Urtekilden. Mye spennende lesestoff! Du finner link under eksterne ressurser øverst på siden.
I fjæra fant jeg mye spennende. Jeg tar to her:
Strandkjeks som lukter svært krydret når du rører ved den. Kan minne om selleri, løpstikke sier noen. Jeg synes den smaker som bladpersille, bare litt skarpere. Stilken minner meg om selleristang, bare mye tynnere.
Hakk opp bittelitt og ha i salaten din rå, deilig.
Bruk den i krydderbuketter når du skal koke kraft.
Tørk den og lag et herlig krydder sammen med andre tørkede urter. I vinter har jeg brukt mye av denne blandingen: Strandkjeks, gressløksalt og pepper. Jeg bruker den til alt! Når jeg har puttet den i viltgryta, har jeg i tillegg oppi litt tørket einer og bjørkesalt.
Pesto kan du ikke ha uprøvd med denne. Bruker du eldre blader, ville jeg ha tatt halvparten basilikum og halvparten strandkjeks i pestoen, for eldre blader er bitrere enn de unge som kommer før blomstring.
Oppskrift på min pesto finner du her https://jakobines.com/pesto-av-strandkjeks/
Strandarve, for en fantastisk grønnsak!
Smak på den rå, der du finner den i fjæra som et lysegrønt teppe, helt nede i flomålet. Agurk – rettere sagt salt agurk.
Bladene er lubne og saftige. Deilig knas når du biter i den.
Sylt den på samme måte som du lager sylteagurk. Kult tilbehør på burger og annen grillmat.
Agurksalat, prøv denne i stedet. Denne kan du bruke overalt hvor det ville vært naturlig å velge agurk.
Du kan bruke den som den er, med litt saltpreg, eller skylle den før bruk.
Et enkelt eksempel på bruk finner du her https://jakobines.com/kranes-superfiskekake-med-strandarve-salat/
En tur langs kysten byr på mange opplevelser: min kjørevei hjemmefra og til hytta går fra øde og nakent, til frodig og grønt. Allsidige Finnmark har mye å by på.
Comments
Hei! Flott matreisebrev:-)
Author
Tusen takk 😊