Bærpulver – konsentrert smak, lett å lagre.

Bærpulver

Jeg er nesten som bjørnen, går i dvale når vinter og mørketid setter inn. Nå er våren her og jeg kjenner det kribler i hver eneste celle når solen og dagslyset treffer ansiktet mitt. Jeg er klar for eventyr i lunefull Finnmarksnatur. Håper du blir med på reisen.

Vi starter der jeg slapp i høst:


Alltid på utkikk etter andre måter å ta vare på det jeg høster. Blåbærsaft og blåbærsyltetøy er knall godt, et must hver høst.

Så kom jeg over sankeboka til Jørgen Ravneberg – han skriver litt om bærpulver. Der fant jeg også ideen til mjødurtpulver – som igjen brakte meg videre i tankene:

Hva annet kunne tørkes? Hvordan kan jeg tørke det? Hvor høy temperatur skal brukes?

Fant tørket blåbærpulver på en butikk i Karigasniemi sommeren 2019, jeg var solgt! For en smak! For en farge når det ble tilsatt varm væske! Testet ulike bruksområder og fant at de var mange: frokostblanding, yoghurt, te, kakefyll, marengs, pikekyss, viltsaus, brunsaus, is, konfekt m.m

Utforskinga begynte i september 2019. Varmluftfunksjon i stekovnen ble min bestevenn, den gikk nesten døgnet rundt. Noe tørket raskt, andre tok lengre tid – mye lengre tid – faktisk slik at jeg nesten mistet motet og gav opp.

De mest gjenstridige sortene var de som var fulle av saft. Blåbær og solbær tok evigheter. Rognebær derimot, var tørt på et husjpusj.


halvtørket tyttebær

Tyttebær etter noen timers tørking, nesten sprekkferdig. Saften pipler ut på noen av bærene.


Jeg gav ikke opp, det ble pulver tilslutt. Jeg dro på marked med et utvalg bærpulver i knallfine farger. Det solgte som hakka møkk. Vakkert for øyet og smak som smeller!


glass med diverse salt og pulver

Tre typer salt og et med mjødurtpulver. Et lite utvalg av fargerike glass som ble med på marked høsten 2019.


For ett år siden kjøpte jeg mattørker. Tre metallbrett, som skal gi jevnere tørketemperatur og korte ned tiden. Kjøpte også tre plastbrett og tre silikonmatter.

Sendte noen mailer til selger med spørsmål, fikk gode råd på veien: Skal jeg tørke bær med mye saft – mal bæra opp og smør ut på silikonmatte. Det går ann å tørke hele bær, det tar bare lengre tid. Selgere anbefalte da å punktere bærene, slik at fuktigheten slapp lettere ut.

Med den mengden jeg ønsker å tørke, blir det mye styr å punktere hvert enkelt bær! Se for deg følgende: Fru Frønning utstyrt med briller, kanyle og bærbøtte, sittende og stikke hull i ett og ett bær, for så å plassere det sirlig på tørkebrett. Aldri i livet! Det blir ikke å skje! Male opp, smøre ut og tørke i full fart, det passer bedre for denne damen.



Det blir litt gris når bærene males opp på denne måten, det vil dryppe litt fra brettet. Jeg valgte derfor å tørke en bærsort i slengen. Hadde seks brett i tørkeren samtidig.

70 grader i ca 12 timer.

NB! Einerbær må ikke tørkes på høyere temperatur enn 40 grader – mister all aroma. Klok av skade kan du si…



Det er lettest å dra de av silikonen når arkene er litt varme, da er de litt seige og klebrige. Om du kjenner til hva fruktlær er, tenker jeg at vi er i den gata med tanke på konsistens.

Når de blir helt kalde er arkene ganske sprø. Jeg knekker de da opp i mindre biter og har de i foodprosessor eller en mindre hurtighakker, avhengig av hvor mye som skal knuses. Arkene blir da forvandlet til noe som likner maldonsalt med farge. Siste runde gjøres i en kaffekvern – jeg har en bitteliten av merket Bodum – sikkert 20 år siden jeg kjøpte den! Det tar litt tid om jeg har mye, men den gjør jobben!



Spennende råvare som du kan eksperimentere mye med. Håper du ble inspirert og får lyst til å prøve når bærsesongen setter inn.

Har du ikke mattørker, kan du bruke stekeovn med varmluftfunksjon. Ha da bakepapir under den oppmalte bærmassen. Husk å ha døra litt på gløtt.

Lykke til!


bærpulver
En samling bærpulver fra vår natur. Fantastiske farger ikke sant?
Fra venstre mot høyre: blåbær, rips, krøkebær, rognebær, solbær, einerbær. I midten av bildet finner du tyttebær.


Comments

  1. May Bente Haugen

    Jeg er i gang:). Jeg regner med at det må være helt tørt, for ikke å mugne. Er vanskelig å beregne når man skal stoppe i fare for at det kan bli for hardt (klok av skade etter forsøk med solbær i fjor…)

    1. Post
      Author
      Sissel

      Så bra! 😊 Det må være helt tørt ja. Men det kan kjennes litt seigt ut når det fortsatt er varmt fra tørkeren. Jeg lar det ligge romtemperatur å bli helt kaldt, før jeg maler det opp. Om jeg kan brekke det opp i biter, males det 👍🏼😊

        1. Post
          Author
  2. May Bente Haugen

    Så spennende! Må ellers si at du har en veldig fin og inspirerende hjemmeside. Er det lov å spørre hvilken mattørker du kjøpte?

    1. Post
      Author
      Sissel

      Takk for fin tilbakemelding! Mattørkeren er kjøpt hos dehydrer.no selgeren har mye kunnskap og kan svare på det meste av spørsmål 😊

    1. Post
      Author
  3. Post
    Author
  4. Sossel Goodgame

    Kjempebra, tusen takk for nyttig og informerende innlegg. Dette skal jeg prøve 😊

    Kan du bare si litt om bruksområder for dette pulveret?

    1. Post
      Author
      Sissel

      Jeg lager varm drikke, strør den på grøt, frokostblanding, yoghurt. Den er god smakstilsetning i konfekt og på is. Lag ostekake og bruk den som smaksforsterker og farge i geléen. Einer og rogn bruker jeg i saus! Viltsaus, brunsaus – kjempegod. Prøv å dryss litt tyttebærpulver på finnbiffen rett før servering😊

Spørsmål eller synspunkter - jeg høre gjerne fra deg.