Granskudd og lam er nam!

granskudd med lam

Juli 2020 hadde jeg en stor produksjonsdag. Innlegget finner du her https://jakobines.com/produksjonsdag/

Noe av det som ble laget, som gressløkolje, har blitt hyppig brukt. Andre ble satt bakerst i hylla på kjøla, rett og slett for at jeg var usikker på bruksområder, skulle teste det ut ved en senere anledning.

Syltede furukongler ble tatt frem i jula, de skulle testes sammen med reinsdyrstek. Vi var fire stykker til bords og alle tok en kongle hver på tallerkenen. Noe skeptisk alle sammen, skar vi av en liten bit for å smake.

Opplevelsen beskrives naturlig nok fra mitt ståsted: Først kjente jeg eddik, så kom en smak som minnet meg om sitrus og så kom kvaesmaken. Som barn i Valdres tygde jeg på furukvae, trolig for at andre barn gjorde det, så den smaken sitter som en referanse i hodet mitt.

Jeg ble også litt tørr på tunga og kjeven strammet seg litt når jeg tygde kun på kongla, akkurat som den inneholder garvestoffer. Når jeg søker på nett finner jeg i farta ikke noe spesifikt om furukongler, men grankongler inneholder garvestoffer.

For vår del ble ikke dette den store kulinariske opplevelsen, vi prøvde også sammen med kjøtt, saus og potet, men det klikket liksom ikke.



Granskuddene ble testet i fjor sammen med røkt reinsdyr, det var en god kombo. Oppskrift på syltede granskudd finner du her https://jakobines.com/syltede-granskudd/

I kveld skulle granskuddoljen og granskudd-eddik testes. Når jeg smaker på oljen, minner den meg om rosmarin, eddiken smakte som forventet skarpt, men med tydelig smak av gran. Hvordan skulle jeg forene disse smakene i en rett?

Valget falt på lammekoteletter, da lam er en perfekt match med rosmarin. Rotgrønnsaker – gulrot, kålrot og pastinakk, surret i panne og en frisk salat ved siden av. Rett og slett for å se om det funket både som dressing, til å steke i og som en slags saus på grønnsakene.

Det kan fort bli for mye med alt dette samtidig, men jeg bestemte meg for å smake på hvert element hver for seg, før jeg prøvde de sammen.


Først surret jeg den frosne grønnsakblandingen i panna, tilsatte litt salt, pepper og selvfølgelig granskuddolje. Satte dette tilside.


Deretter varmet jeg opp litt granskuddolje i panna, la ned krydrete koteletter sammen med litt hvitløk. Stekte på litt over middels temperatur, da jeg var litt redd for å svi hvitløken og ikke minst granskuddoljen. Jeg bruker olje som tåler høy temperatur, så der var jeg trygg, men var usikker på om innholdet i oljen ville smake svidd – dette da urter svis lett på høy temperatur.


Med kotelettene vel plassert i panna, var tiden inne til å mekke salat. Valget falt på isbergsalat, cherrytomat, rødløk og ruccola. Krydret med noen korn maldonsalt, nykvernet pepper, noen dråper granskudd-eddik og litt granskuddolje.

Blandet det hele sammen og tok en liten smaksprøve – what??!! Dette va knall!! Litt mer ruccola, litt mer olje og litt mer eddik. Der satt den! Perfekt kombo til ruccola og tomat!


Faderullan for en smakskombinasjon! Til venstre på bildet ser du eddik og granskuddolje som ble benyttet for å smaksette salaten.


Så skulle det hele settes sammen: La grønnsakene først på fatet, et par koteletter på toppen der og salaten ved siden av. Tid for smaking.

Konklusjon: Ingen skummel brentsmak av kotelettene, smakte nydelig. Ikke noen tydelig smak av gran, men det var noe nytt der. Grønnsakene – ingen god match med kålrot og pastinakk, men gulrot og granskuddolje blir nå bestevenner. Når jeg smaker på retten som helhet, vet jeg med sikkerhet at dette vil bli laget igjen, og igjen og igjen. Ikke med både grønnsaker og salat, men veksle litt på det. Ovnsstekte potetbåter, fløtegratinerte poteter eller noe annet godt som tilbehør.


granskudd med lam


Oppskrift på granskuddolje finner du her https://jakobines.com/granskuddolje/

Granskudd-eddik laget jeg ved å putte granskudd på en ren flaske og fylle opp med vanlig bordeddik 7%. Min eddik var lagret i 9 mnd før jeg prøvde den, men jeg er sikker på at den har mye smak allerede etter en mnd.

Håper du blir fristet til å prøve, råvaren finner du snart ute i granskogen!

Lykke til!

Spørsmål eller synspunkter - jeg høre gjerne fra deg.